Tek trećina fondova u porastu

Bez autora
Jun 15 2010

Samo trećina domaćih fondova u svibnju je zabilježila rast prinosa, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa). Od 118 aktivnih otvorenih investicijskih fondova, 36 je imalo rast prinosa, dva su stragnirala, dok je čak 80 bilježilo pad. Najveći gubitnik u svibnju bio je Aureus US Equity fond koji je u svibnju poništio rast iz travnja. Naime, nakon tri uzastopna mjeseca pozitivnih prinosa, koji su se kretali u rasponu od 6,9 do 9,9 posto, Aureus US Equity svibanj je zaključio u negativnom teritoriju s 'manjkom' od 9,91 posto. Glavni razlog pada tržišta je naravno percepcija utjecaja europske dužničke krize. Što se našeg fonda tiče, obzirom da smo prije krize imali veliki rast, prilikom takve panične reakcije naše su pozicije bilo posebno pogođene. Trenutno su u procesu razvoja strategije za ponašanje prilikom takvih šokova na tržištu. Podsjetimo, početkom svibnja su svi vodeći indeksi na Wall Streetu u jednom danu doživjeli potop. Dow Jones je u jednom trenutku zaronio više od 700 bodova, što je bio njegov najveći dnevni pad u povijesti.

Tek trećina fondova u porastuSamo trećina domaćih fondova u svibnju je zabilježila rast prinosa, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Od 118 aktivnih otvorenih investicijskih fondova, 36 je imalo rast prinosa, dva su stragnirala, dok je čak 80 bilježilo pad.

Najveći gubitnik u svibnju bio je Aureus US Equity fond koji je u svibnju poništio rast iz travnja. Naime, nakon tri uzastopna mjeseca pozitivnih prinosa, koji su se kretali u rasponu od 6,9 do 9,9 posto, Aureus US Equity svibanj je zaključio u negativnom teritoriju s 'manjkom' od 9,91 posto."Glavni razlog pada tržišta je naravno percepcija utjecaja europske dužničke krize. Što se našeg fonda tiče, obzirom da smo prije krize imali veliki rast, prilikom takve panične reakcije naše su pozicije bilo posebno pogođene", izjavio je za Poslovni dnevnik fond menadžer NFD Kapitala Siniša Gjerek koji upravlja Aureus fondom. Naglašava kako su trenutno u procesu razvoja strategije za ponašanje prilikom takvih šokova na tržištu. Podsjetimo, početkom svibnja su svi vodeći indeksi na Wall Streetu u jednom danu doživjeli potop. Dow Jones je u jednom trenutku zaronio više od 700 bodova, što je bio njegov najveći dnevni pad u povijesti.

Koliko situacija na tržištima kapitala nije sjajna, pokazuje i podatak kako su najveći pad prinosa prošloga mjeseca imali upravo dionički fondovi. Naime, od 80 domaćih fondova koji su bilježili pad, prvih 18 su dionički fondovi. Većinom je riječ o fondovima koji ulažu na stranim tržištima kapitala. Tako je Prospectus JI Europa pao 9,8 posto, NFD Nova Europa 9,6 posto, dok je AC Rusija zabilježio pad od 8,8 posto. Loš rezultat u svibnju imali su i domaći indeksni fondovi. Tako je OTP indeksni fonda u svibnju imao negativan prinos od 7,6 posto. Taj rezultat se može smatrati uspjehom obzirom da je dionički indeks Zagrebačke burze CROBEX, čije kretanje replicira OTP-ov fond, imao mjesečni pad od 8,1 posto. Isto tako, indeksni fond VB Investa, VBCROBEX10, koji replicira kretanje blue-chipova, pao je 7,4 posto, dok je indeks CROBEX 10 pao nešto viših 7,9 posto. No, ovaj je fond imao rast imovine od 12,1 posto, što je gotovo 900 tisuća kuna više nego u travnju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik